Liczba wyników: 1208
Wraz z wiekiem mogą słabnąć nasze zdolności poznawcze i przyjąć formę chorobową, taką jak demencja. Ponieważ zaś średni wiek życia wydłuża się, dbałość o zachowanie pełni możliwości kognitywnych staje się kluczowym elementem zapewnienia zdrowej starości i niezależności, pomimo upływu lat. Uczeni z kilku amerykańskich placówek naukowych odkryli, że dobrym sposobem na zachowanie wysokich zdolności poznawczych jest anagażowanie się w różnorodne aktywności.
Ile witaminy D może poprawić pamięć, zdolność uczenia się i podejmowanie decyzji u osób starszych, a ile to za dużo?
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, częściowo poprzez osłabianie sygnalizacji związanej ze stresem w mózgu.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
Nadmiernie wysoki poziom HDL-C, potocznie zwanego „dobrym cholesterolem", wiąże się z wyższym ryzykiem demencji u osób starszych.
Kolejne badania wskazują, że ryzyko rozwoju demencji u osób, które w którymś momencie życia przeszły zakażenie wirusem typu herpes, jest dwukrotnie większe w porównaniu z osobami, które nigdy nie zostały nim zakażone.
Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.
Skrócenie snu o zaledwie 90 minut przez sześć tygodni nasiliło insulinooporność u kobiet. Efekt był jeszcze bardziej wyraźny u pań po menopauzie.