Liczba wyników: 495
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.
Picie dużej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób z cukrzycą typu 2.
Odmłodzony, czyli bogatszy mikrobiom (bakterie jelitowe) wzmacnia układ odpornościowy.
Więcej kawy w codziennej diecie to niższe ryzyko przedwczesnej śmierci, mówią hiszpańscy kardiolodzy.
Ludzie z nadwagą skracają swoją długość życia o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram nadmiernej wagi. Ci zaś, którzy nie przestają się dokształcać, żyją dłużej: za każdy rok spędzony na nauce pozaszkolnej można przydać sobie niemal rok życia.
Niezdolność do rozpoznania zapachu cytryn, bzu, czegoś wykonanego ze skóry i siedmiu innych zapachów pozwala przewidzieć, u których pacjentów z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi rozwinie się choroba Alzheimera.
Jasne już stało się, że wielu ozdrowieńców - nawet tych, którzy łagodnie przechodzili COVID-19 - nadal boryka się z różnymi problemami zdrowotnymi długo po tym, jak pierwotna infekcja ustąpiła. Medycy Washington University w St. Louis wykazali, że osoby, które przechorowały COVID-19, także te niehospitalizowane, odznaczają się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu sześciu miesięcy po diagnozie infekcji.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.
Osobowość ma wpływ na układ odpornościowy, a on na nasze szanse na długowieczność, mówią uczeni University of Limerick w Irlandii.
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.