Liczba wyników: 213
Odpowiednio skomponowana dieta może nas uchronić przed wieloma chorobami. Jedzenie kilka razy dziennie warzyw i owoców to jeden ze sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Wzbogać swój codzienny jadłospis o brokuły i brukselkę, dzięki tym warzywom usprawnisz pracę jelit i możesz uchronić przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
Znajdująca się w brokułach substancja może wyleczyć związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Efekty przeciwzapalne warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły i brukselka, przekładają się na obniżenie ryzyka chorób serca.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Naukowcy odkryli, że warzywa mogą być bardzo skuteczne w powstrzymywaniu rozwoju chorób serca. Brokuły, kapusta i kalafior okazują się być skuteczne niczym lekarstwa.