Liczba wyników: 146
Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia podczas upału jest jedzenie bananów - twierdzą dietetycy. Banany znane były dotąd jako pełne witamin i minerałów owoce bogate w przeciwutleniacze. Teraz wiadomo, że w 100 g tego owocu znajduje się aż 75 g wody!
Urozmaicenie naszej środkowoeuropejskiej diety o słoneczne, tropikalne smaki czasami bywa trudne. Chcąc zastąpić dobrze znane przekąski czymś nowym, wyjątkowym można sięgnąć po suszone owoce. Doskonałe są suszone banany i kiwi, ale równie smaczne, co zdrowe są ananasy.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Banany kojarzymy powszechnie ze zdrową, smaczną przekąską i słusznie, bo zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod, wapń, fosfor, żelazo, sód. To jednak nie wszystko. Owoce te mogą być jeszcze bardziej pożyteczne, np. pomóc przy ukąszeniach owadów, czy pozbyć się drzazgi.
Badania prowadzone są nieustannie w rozmaitych placówkach naukowych i co rusz kolejne odkrycia dają nadzieję na rozwiązanie różnorodnych problemów medycznych. Nowe ustalenia obejmują przełom, który może prowadzić do naprawy rdzenia kręgowego; wykazują, że kolor oczu wpływa na ryzyko raka skóry, udowadniają, że określone leki mogą zastąpić antybiotyki i odpowiadają na pytanie dlaczego banany są lepsze niż napoje dla sportowców.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Przyjmowanie melatoniny neutralizuje uszkodzenia oksydacyjne i opóźnia neurodegeneracyjny proces starzenia się.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość