Liczba wyników: 3301
Nadwaga sama w sobie jest czynnikiem sprzyjającym różnym dolegliwościom. Osoby z nadmiarem kilogramów cechują się wyższym ryzykiem rozmaitych zaburzeń metabolicznych.
Czynniki genetyczne mają wpływ na ryzyko różnych chorób i przekładają sie na poziom szans na długowieczność. Jednakże wydłużenie życia w większej mierze zależy od naszego sposobu funkcjonowania, a nie wyposażenia genetycznego, jakie otrzymaliśmy od rodziców.
Z nowych badań przeprowadzonych na wielką skalę wynika, że zanieczyszczenia powietrza zabierają nam wiele lat zdrowego życia - powodują zawały, udary i choroby płuc.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, ma silne właściwości antyrakowe. Jeśli jednak serwuje się pomidory razem z mięsem, ich przeciwnowotworowe działanie jest osłabione.
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Chyba każdy z nas to zna - pojawia się głód, a my jesteśmy w sytuacji, w której niemożliwe jest swobodne wybranie składników i spokojne przygotowanie posiłku. W efekcie nierzadko decydujemy się na jakąś przekąskę i to niestety zwykle niezbyt zdrową, np. batoniki z czekoladą czy chipsy. Co najlepiej wówczas zjeść?
Stres może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie jamy ustnej, a to może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych.
Im sprawniejsze jest ciało, tym umysł lepiej wypada w testach zdolności myślenia.
Twoja okolica ma istotne znaczenie dla zdrowia. Jak się okazuje, dotyczy to nie tylko zanieczyszczeń i poziom zieleni. Im bliżej znajdują się bary fast food, tym trudniejsze może być stosowanie zdrowej diety i większe zagrożenie dla układu sercowo-naczyniowego.
Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w okresie okołomenopauzalnym jest szczególnie niebezpieczna u kobiet. Ma związek z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, które są najczęstszą przyczyną śmierci w wymiarze globalnym.