Liczba wyników: 108
Frytki i chipsy nie należą do "potraw" polecanych przez dietetyków, ale standardowo ugotowane ziemniaki tak powszechne na naszych stołach mogą być rekomendowano jako element diety dobrej dla serca.
Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.
Jak to się dzieje, że określone produkty zyskały sławę „wyzwalaczy" seksualnej energii? Skąd w jedzeniu „moc" podnoszenia libido? Oto kilka informacji i powszechnych na ten temat przekonań.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Niektóre elementy naszego menu odznaczają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, stąd liczne diety i rekomendacje co do posiłków, które mają zapobiegać rozmaitym dolegliwościom. Okazuje się, że pewne przyprawy pozytywnie ooddziałują na zdrowie mózgu i kondycję umysłową.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go jednak przyhamować. Wszystko zależy od tego, jak ludzie się „prowadzą", a dokładniej, co jedzą, ile czasu są w stanie poświecić na aktywność fizyczną, czy regularnie wykonują badania profilaktyczne, etc. Eksperci niczym mantrę nieustannie wymieniają te wszystkie czynniki zdrowego sposobu życia. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny - po prostu są skuteczne.
Często sami doprowadzamy nasz organizm do zmęczenia nie dostarczając mu odpowiedniej dawki pożywienia. Możemy temu jednak zapobiec stosując odpowiednią dietę. W wielu przypadkach to właśnie niewłaściwa dieta jest przyczyną utraty energii. Zmiana sposobu odżywiania pomoże rozwiązać te problemy. Określone pokarmy sprzyjają wykonywaniu konkretnych czynności a właściwie zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem energii. Prawidłowe odżywianie się polega na zaplanowaniu posiłków oraz odpowiednim dobraniu pokarmów.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później