Liczba wyników: 2681
Są smaczne i bardzo zdrowe - oto, dlaczego warto sięgnąć po gruszki.
Uczeni postanowili odpowiedzieć na pytanie, dlaczego pijący kawę mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Jesienią i zimą chętniej bierzemy gorącą kąpiel czy prysznic, ale znacznie zdrowiej jest myć się w chłodniejszej wodzie. Zobacz, dlaczego.
Stres może przysporzyć nam wielu problemów, w tym kłopotów z trawieniem, zaburzeń snu, czy bólu głowy, jest też pośrednią przyczyną przybierania na wadze. Sprawdź, dlaczego.
Naukowcy z University of Colorado znaleźli odpowiedź na pytanie, dlaczego maksymalne tętno (największa liczba uderzeń na minutę, z jaką serce może tłoczyć krew przy maksymalnym obciążeniu) zmniejsza się wraz z wiekiem.
Naukowcy z Wellcome Trust odkryli w jaki sposób mózg ocenia pewność swoich decyzji. Ustalenia pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie mają lepszy wgląd w swoje wybory.
Osoby starsze są zwykle szczęśliwsze. Dlaczego? Niektórzy psychologowie sądzą, że wynika to ze zmian w procesach poznawczych - w szczególności z koncentrowania się i zapamiętywania pozytywnych wydarzeń oraz pozostawiania za sobą tych negatywnych. Trudno to jednak jednoznacznie potwierdzić.
Jeśli chcesz stracić na wadze, stosuj się do zaleceń przyjętej diety i unikaj wieczornego podjadania. Jakkolwiek łatwiej jest zachować ustalone menu za dnia, wieczorem mamy z tym większy kłopot. Uczeni sprawdzili, dlaczego tak się dzieje.
Medycy starali się ustalić, dlaczego z wiekiem stajemy się bardziej podatni na choroby serca. Ludzki organizm, zwłaszcza serce, jest zależny od mitochondriów, części komórek odpowiedzialnej za wytwarzanie energii potrzebnej do utrzymania funkcji narządów. Znajdujące się wewnątrz mitochondriów białko Sesn2 odgrywa kluczową rolę w ochronie serca przed stresem.
Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby wędliniarskie, które swoje pozorne walory zawdzięczają dużej ilości sztucznych dodatków i konserwantów. Fosforany, bo w dużej mierze o nich tu mowa, nie pozostają jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlaczego powinniśmy unikać żywności, która posiada je w składzie?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem