Liczba wyników: 9180
Naukowcy twierdzą, że uzależnienie od Internetu nie jest wytworem naszej wyobraźni, stanowi poważne zaburzenie, które znacząco obniża jakość życia.
Starsze kobiety, które chcą utrzymać odpowiednią wagę - co stanowi pewne wyzwanie dla wielu pań po menopauzie - powinny rozważyć cztery konkretne nawyki żywieniowe, wynika nowych badań.
Najnowsze globalne badanie Prosumer Report „Starzenie się kontra kult młodości” przedstawione przez Euro RSCG Sensors pokazuje znaczące zmiany w podejściu do starzenia się. Z raportu wynika, że wierzymy, iż będziemy starzeć się z wdziękiem, a sama starość przyjdzie do nas przynajmniej 10 lat później niż do naszych rodziców. Wbrew obiegowym przekonaniom nie chcemy zatrzymać młodości za wszelką cenę, a żyć tylko tyle, ile potrzeba.
Czasami patrząc na lansowany w mediach wizerunek kobiety ma się wrażenie, że kobiety po 30 przestają istnieć. Jeśli już, to występują jako matki lub babcie. Pojawiają się także w charakterze specjalistek, cytowanych autorytetów. Jednak rola obiektów męskiego uwielbienia jest zarezerwowana dla dwudziesto-, czasem trzydziestolatek.
Co, jak i kiedy jemy, ma wpływ na nasze możliwości poznawcze. Dietetycy polecają określony sposób odżywiania się jako jeden z elementów dających szansę na dłuższe cieszenie się pełnią możliwości intelektualnych.
Być może odkryto źródło młodości! Od dawna usilnie poszukiwany sposób na przedłużenie życia prawdopodobnie został odnaleziony - w laboratorium Uniwersytetu Paryż-Południe odkryto, że cząsteczki fulerenu składające się z 60 atomów węgla dają nadzieję na długowieczność.
W 2050 roku w Afryce będzie żyło prawie tak wielu seniorów jak w Europie. Tymczasem w polityce społecznej na Czarnym Kontynencie brak niezbędnych rozwiązań dotyczących finansowania i systemu opieki społecznej w jeszcze większym stopniu niż na Starym Kontynencie.
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.
Jak informuje The New York Times, według naukowców starsi mężczyźni częściej zostają ojcami dzieci z autyzmem i schizofrenią.
Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.