Liczba wyników: 384
Kobiety po menopauzie mogą cechować się wyższą ilością biomarkera mózgu o nazwie hiperintensywność istoty białej niż panie przed klimakterium lub mężczyźni w tym samym wieku.
Kobiety po menopauzie, które chorują na raka piersi, są też znacznie bardziej zagrożone chorobami układu krążenia. To niebezpieczeństwo pozostaje wysokie także po zakończeniu terapii onkologicznej.
Starsze kobiety, które chcą utrzymać odpowiednią wagę - co stanowi pewne wyzwanie dla wielu pań po menopauzie - powinny rozważyć cztery konkretne nawyki żywieniowe, wynika nowych badań.
W okresie po menopauzie u kobiet następuje gwałtowna utrata masy kostnej, dochodząca nawet do 5% w ciągu roku. Szacuje się, że osteoporoza dotyczy około 40% kobiet mających ponad 50 lat.
Sezon na truskawki w pełni. Przedstawiamy kolejny powód, by sięgnąć po te smaczne owoce: z nowych badań wynika, że regularnie jedzenie truskawek może obniżać ciśnienie krwi u kobiet po menopauzie.
Kobiety po menopauzie, które piją dwa (lub więcej) napoje dietetyczne dziennie, mogą być bardziej narażone na atak serca, udar mózgu lub inne schorzenia układu krążenia.
Panie po menopauzie, które na ćwiczenia poświęcają kilkaset minut tygodniowo, mogą liczyć na zmniejszenie tkanki tłuszczowej i ograniczenie ryzyka raka piersi. Im więcej się ćwiczy, tym wyższe korzyści można odnieść.
Terapia hormonalna stosowana w okresie menopauzy wiąże się z mniejszą liczbą zmarszczek i mniejszą sztywnością skóry u kobiet po menopauzie, mówią uczeni z Yale School of Medicine.
Ćwiczenia mogą obniżać ryzyko kamieni nerkowych u starszych kobiet. W badaniu przeprowadzonym przez uczonych z kilku amerykańskich ośrodków naukowych wzięło udział ponad 85 tysięcy kobiet po menopauzie.
Zbyt krótki sen wiąże się z wyższym ryzykiem niskiej gęstości mineralnej kości i rozwojem osteoporozy, mówią lekarze, którzy przeprowadzili badania z udziałem kobiet po menopauzie.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję