Liczba wyników: 260
Osoby z długotrwałymi objawami COVID-19, w tym mgłą mózgową, wykazywały zmniejszoną wydajność w testach różnych procesów umysłowych nawet do dwóch lat po zakażeniu wirusem.
Jeśli nie sypiasz w regularnych porach, masz wyższe ryzyko rozwoju szkodliwych bakterii w jelitach.
W kolejnych latach następujących po operacji bariatrycznej dieta danej osoby oraz ilość czasu spędzanego na oglądaniu telewizji, graniu w gry wideo i korzystaniu z komputera są lepszym wskaźnikiem długoterminowej zdolności zachowania niższej wagi niż określone praktyki kontroli, takie jak liczenie kalorii.
Nagromadzenie tłuszczu w wątrobie powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do mózgu i stan zapalny tkanek mózgu, a obydwa te czynniki prowadzą do poważnych chorób.
Świąteczne i noworoczne plany nie u wszystkich przypominają reklamy pełne szczęśliwych gości i prezentów. Jeśli ten „magiczny czas" nie jest w twoim przypadku taki magiczny, nie jesteś jedyny/a... wielu ludzi zmaga się z samotnością.
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Oglądanie ptaków czy słuchanie ich śpiewu wiąże się z poprawą samopoczucia psychicznego i to na wiele godzin.
Pacjenci, którzy zarażają się COVID-19, są bardziej zagrożeni rozwojem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, szczególnie w ciągu trzech miesięcy po infekcji.
Codzienne spożywanie żurawiny przez miesiąc poprawiło funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego u mężczyzn.
Osoby zmagające się z migreną mogą mieć gorszą jakość snu REM niż ludzie wolni od tej choroby. Co więcej, okazało się również, że dzieci z migreną krócej sypiają niż ich zdrowi rówieśnicy, choć szybciej zasypiają.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem