Liczba wyników: 7537
Choć chrapanie kojarzy się głównie z irytacją osoby po drugiej stronie łóżka, to specjaliści przestrzegają, że może stać za nim poważny problem zdrowotny. Mowa o bezdechu sennym - ten może prowadzić do skrajnego przemęczenia, nadciśnienia, wypadków za kierownicą, a nawet zawału.
Poziom glukozy we krwi ma istotny wpływ na zdolność zapamiętywania. Szczególnie diabetycy powinni kontrolować glikemię.
Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Wszyscy już powinni wiedzieć, że siedzący styl życia zagraża zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Współcześnie jednak coraz trudniej znaleźć czas na uprawianie sportu i wiele profesji wymaga pozostawania w pozycji siedzącej przez długie godziny, a poza tym niemal każdy posiada samochód, więc dodatkowo wydłuża się czas siedzenia. Okazuje sie, że aby ograniczyć negatywne skutki tego, warto poruszać się choćby przez dwie minuty co pół godziny.
Ludzie, którzy mieszkają w chłodniejszych mieszkaniach, cechują się wyższym ryzykiem nadciśnienia, mówią brytyjscy uczeni.
Garść nasion czy łyżeczka przypraw może dostarczyć nam moc składników mineralnych i witamin. Nic dziwnego, że już w starożytności były wykorzystywane w medycynie. Pora, aby te „maleństwa” na dobre zagościły w naszym menu.
Wśród polskiego społeczeństwa wciąż krąży mit dotyczący niezdrowej wody w kranie. Większość uważa, że nie nadaje się do picia, tymczasem w wielu miejsca jest lepsza niż ta z butelki…
Grzybica zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, a cierpi na nią aż 15-30 proc. populacji osób dorosłych. Zarazić możemy się zarówno podczas bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem, jak i w wyniku korzystania z przedmiotów codziennego użytku, które należą do osób chorych. Czym jest grzybica, jak uchronić się przed zakażeniem i gdzie szukać pomocy?
Kleszcze, komary czy osy to szczególnie uciążliwi towarzysze wakacyjnego wypoczynku. Ważne jest, aby mimo wszystko nie lekceważyć ukąszeń i właściwie zareagować i zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.