Liczba wyników: 12618
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Uczucie zawrotu głowy tuż po wstaniu z powodu niedociśnienia ortostatycznego lub przejściowego spadku ciśnienia krwi i przyspieszenia akcji serca to powszechne zaburzenie. Eksperci mówią, jak sobie z tym radzić.
Kwasek cytrynowy jest głównie używany do napojów zamiast cytryny, ale ma znacznie więcej, niekoniecznie kulinarnych zastosowań.
Ludzie, którzy doświadczyli nasilonego stresu, lęku i depresji na początku pandemii, byli bardziej narażeni na zachorowanie na COVID-19.
Ageizm, czyli dyskryminacja ze względu na wiek, jest powszechny. Na Cornell University pokazano, że poprzez edukację i kontakt międzypokoleniowy można zredukować uprzedzenia i stereotypy związane ze starzeniem się.
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Zapobieganie zawałom serca może pomóc spowolnić osłabienie funkcji poznawczych.
Jak się wydaje, nadciśnienie przyspiesza osłabienie funkcji poznawczych u osób w średnim i starszym wieku, a leczenie tej dolegliwości może spowolnić proces rozwoju wspomnianych zaburzeń.
Twój ojciec chorował na Alzheimera? Masz wyższe ryzyko tej choroby