Liczba wyników: 2144
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Kobiety, które po menopauzie doświadczają uderzeń gorąca i nocnych potów, są o 70 procent bardziej narażone na zawał serca, dusznicę bolesną i udar.
Niektóre formy przemocy domowej nawet podwajają ryzyko depresji i zaburzeń lękowych w późniejszym życiu ofiar.
Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.
Sztuka może pozytywnie wpływać na nasz nastrój. Czy działa to jednak również wtedy, gdy oglądamy obrazy na ekranie? Międzynarodowy zespół badawczy postanowił to sprawdzić.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Nasz wiek biologiczny gwałtownie wzrasta w odpowiedzi na różne formy stresu, co jednak jest odwracalne, gdy pozbywamy się nadmiernego napięcia i potrafimy się odprężyć. Takie zmiany zachodzą w stosunkowo krótkich okresach dni lub miesięcy.
Hibernujące niedźwiedzie, sparaliżowani ludzie i świnie trzymane w małych zagrodach nie doświadczają problemów z zakrzepami krwi, mimo że pozostają w nieruchomej pozycji przez bardzo długi czas.
Długotrwałe picie alkoholu może powodować, że ludzie są bardziej wrażliwi na ból.
Powszechnie uważa się, że z wiekiem tracimy siłę mięśni i zwalniamy, co utrudnia wykonywanie prostych czynności, takich jak wstawanie, chodzenie i siadanie. Teraz jednak na Edith Cowan University odkryto, że może to być również sygnałem dla innego problemu zdrowotnego: demencji.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi