Liczba wyników: 5365
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Utrzymanie dobrej kondycji pomimo dojrzałego wieku wydaje się takie trudne. Jak wskazują jednak badania naukowe, recepta na to może być ndzwyczaj prosta. Wystarczy pić więcej herbaty. Lista korzyści płynących z regularnego spożywania tego napoju jest dość długa. Herbata wzmacnia system odpornościowy, obniża stężenie cukru we krwi, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża stężenie cholesterolu, spala kalorie, tłuszcz i węglowodany, obniża poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy krzepliwości krwi.
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Niektórzy pacjenci przyjmujący leki obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie krwi sądzą, że farmaceutyki są dostatecznie skuteczne i oni sami nie muszą już prowadzić zdrowego stylu życia. Tymczasem zażywanie medykamentów nie zwalnia z dbania o siebie, mówią eksperci.
Diety niskowęglowodanowe są często zalecane osobom leczonym na cukrzycę, niewiele było jednak wiadomo na temat tego, czy ilość węglowodanów może wpływać na poziom cukru we krwi osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, które nie przyjmują leków.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Trwa ogólnopolski program edukacyjny „Teva - 360 stopni dla zdrowia”, którego celem jest ułatwienie pacjentom dostępu do badań profilaktycznych. W ramach programu, na przełomie czerwca i lipca mieszkańcy 7 miast Polski będą mogli wykonać bezpłatne badania ciśnienia tętniczego, poziomu cukru i cholesterolu we krwi, oznaczyć BMI (Body Mass Index) oraz wykonać badanie spirometryczne, pozwalające zdiagnozować choroby płuc.
Mleko powinno być stałym elementem diety nie tylko dla dzieci, dorosłym też jest polecane, bo zawiera ważne dla zachowania zdrowia składniki. Teraz ustalono, że gdy jest wypijane rano, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi w kolejnych porach dnia, co ułatwia kontrolę cukrzycy.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później