Liczba wyników: 992
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Osoby starsze w zamożnych krajach spożywają średnio więcej alkoholu niż ich rówieśnicy z krajów o średnich dochodach. Zwykle starzenie się sprzyja ograniczeniu ilości wypijanego alkoholu, ale następuje ono w różnym tempie i na różnym poziomie.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Dowody na szkodliwy wpływ alkoholu na zdrowie mózgu są jasne, teraz jednak eksperci wskazali trzy kluczowe okresy w życiu, w których skutki alkoholu prawdopodobnie będą najsilniejsze.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Jedna na cztery osoby deklarowała zmiany w poziomie w spożyciu alkoholu niemal natychmiast po ogłoszeniu konieczności pozostawania w domu z powodu pandemii koronawirusa, mówią uczeni z Washington State University.
Według nowych badań mocna czarna kawa, która obudzi nas po kiepsko przespanej nocy, może zaburzyć kontrolę poziomu cukru we krwi.
Jak seniorzy mają się podczas pandemii Covid-19 i przedłużającej sie izolacji społecznej? Część zmaga się ze znacznie wyższym stresem, najstarsi jednak są bardzo wytrzymali, wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of Georgia.
Pacjenci z przerzutowym rakiem jelita grubego, którzy pili kilka filiżanek kawy dziennie, żyli dłużej niż pozostali chorzy - wskazują badacze z Dana-Farber Cancer Institute.
Post przerywany pomaga poprawić stan zdrowia i kontrolować wagę