Liczba wyników: 1503
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Ekstrakt z gorzkiego melona może pomóc w leczeniu raka głowy i szyi, wskazują uczeni z Saint Louis University.
Ekstrakt z liści karczocha może obniżyć poziom cholesterolu. To ma znaczenie szczególnie wobec tego, że choroby sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie, a mają związek właśnie z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Oglądanie zabawnego filmu lub sitcomu, który wywołuje śmiech, pozytywnie oddziałuje na funkcję naczyń. Odwrotny skutek daje obejrzenie filmu, który powoduje stres.
Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) to bolesna dolegliwość, która może powodować ciężką biegunkę i zmęczenie. Leczenie obejmuje stosowanie leków i zabiegi chirurgiczne. Teraz ustalono, że proste działanie może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić zdrowie jelit. Jak się okazuje, mniej niż miseczka truskawek dziennie może pomóc leczyć wspomnianą chorobę.
Nowe badania wykazały, że przyjmowanie witaminy B6 w większych dawkach zmniejsza odczuwanie lęku i depresji.
Osoby, które często jedzą owoce, częściej deklarują dobre samopoczucie psychiczne i rzadziej odczuwają objawy depresji niż pozostali.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji