Liczba wyników: 1660
Leki stosowane w leczeniu różnych chorób przewlekłych mogą utrudniać zdolność organizmu do utraty ciepła i regulowania temperatury wewnętrznej do optymalnego poziomu. Zaburzenia w termoregulacji mogą mieć poważne konsekwencje dla osób starszych leczonych z powodu chorób takich jak: rak, układ krążenia, choroba Parkinsona/demencja i cukrzyca.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Czas inaczej oddziałuje na mózgi kobiet i mężczyzn. Mózg ma tendencję do kurczenia się z wiekiem, u mężczyzn jednak następuje to szybciej niż u kobiet. Co więcej, metabolizm tego organu spowalnia wraz z wiekiem i to także może dziać się odmiennie u mężczyzn i kobiet.
Osoby, u których zdiagnozowano chorobę afektywną dwubiegunową, schizofrenię lub zaburzenie schizoafektywne, mogą mieć wyższe ryzyko chorób układu krążenia w młodszym wieku w porównaniu z ludźmi wolnymi od poważnych chorób psychicznych.
Cukier nie poprawia nastroju, a może sprawić, że ludzie będą mniej czujni i bardziej zmęczeni po jego zjedzeniu.
Jeśli chodzi o cukrzycę, wszystkie ćwiczenia pomagają, niektóre jednak - i czas ich wykonywania - są wyjątkowo dobre dla zdrowia diabetyków.
Seniorzy, którzy cechują się zmiennymi poziomami cholesterolu i trójglicerydów, mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera w porównaniu z osobami, które odznaczają się stabilnym poziomem cholesterolu.
Jedna porcja dziennie fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy może znacznie obniżyć „zły cholesterol", a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Post przerywany może być skuteczny w zapobieganiu cukrzycy i otyłości, mówią eksperci z University of Georgia.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później