Liczba wyników: 1143
Dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie, mówią eksperci z European Heart Journal.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Niektóre osoby zakażone nowym koronawirusem bardzo poważnie przechodzą Covid-19, podczas gdy inne mają łagodne objawy lub w ogóle nie dostrzegają symptomów. Jakkolwiek wiele czynników może wpływać na przebieg choroby, w tym wiek i obecność innych schorzeń, istotną rolę odgrywają tu też czynniki genetyczne.
Lockdown na początku pandemii Covid-19 miał - jak się okazuje - silny wpływ na czynniki społeczne i zdrowotne, mówią badacze z Queen's University w Belfaście.
Od wieków korzeń imbiru stosowany był jako naturalny środek na różne dolegliwości, takie jak przeziębienia i rozstrój żołądka. Teraz naukowcy z University of Georgia odkryli, że dołączenie imbiru do codziennej diety zmniejsza ból mięśni wywołany ćwiczeniami.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Starsze osoby, które zgłaszały wysoki poziom fizycznego stresu w swojej ostatniej pracy, miały mniejszą objętość hipokampu i gorzej wykonywały zadania wymagające zaangażowania pamięci.
Jednym z głównych powodów, dla których pary szukają pomocy terapeutów, są problemy z komunikacją. Czy zatem lepsze porozumiewanie się oznacza bardziej satysfakcjonujący związek? Odpowiedź nie jest prosta.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Preparaty ziołowe mogą stanowić alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) w leczeniu objawów pomenopauzalnych, czytamy w The Obstetrician and Gynaecologist.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem