Liczba wyników: 956
Odkryto, w jaki sposób cukrzyca, nasilając stan zapalny i spowalniając przepływ krwi, znacząco przyspiesza miażdżycę.
Warto o siebie dbać, to chroni nie tylko nasze samopoczucie psychiczne, ale i fizyczne.
W korze sosny zwyczajnej zidentyfikowano grupę związków przeciwzapalnych, które mogą zostać wykorzystane w suplementach diety lub lekach na zapalenie stawów i ból. Pomocne w walce z bólem związki prawdopodobnie można znaleźć również w innych gatunkach sosny, uważają eksperci.
Białko sojowe może znacznie zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu i trójglicerydów w wątrobach otyłych pacjentów.
Hiperglikemia to stan, w którym w osoczu krwi jest nadmierna ilość glukozy. Diagnozuje się ją przy poziomie cukru we krwi wyższym niż 11,1 mmol/l (200 mg/dl), choć objawy mogą stawać się zauważalne przy wyższych wartościach, takich jak 13,9-16,7 mmol/l (~250-300 mg/dl). Przewlekła hiperglikemia często prowadzi do uszkodzenia narządów.
Sypianie sześć do dziewięciu godzin na dobę wiąże się z wyższą oceną jakości życia i niższym poziomem objawów depresji.
W badaniach na myszach odkryto, że sok z gorzkiego melona (Momordica charantia) ogranicza zdolność komórek raka trzustki do metabolizowania glukozy, przez co komórki te tracą źródło energii i umierają.
Witamina C może być kluczowa dla poprawy mięśni w starszym wieku, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Statystyki amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) pokazują, że otyłość dotyka ponad 40 proc. dorosłych Amerykanów, zwiększając u nich ryzyko chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów raka. Co ciekawe, eksperci uważają, że przejadanie się nie jest główną przyczyną problemu nadmiernej wagi.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję