Liczba wyników: 922
Niedobory snu, czyli odpoczynek poniżej siedmiu godzin na dobę, oznacza częstsze niewłaściwe wybory dietetyczne.
Język szekspirowski pobudza pozytywną aktywność mózgu.
Izolacja społeczna ma bezpośrednie przełożenie na zmiany w strukturach mózgu związanych z pamięcią, co sprawia, że jest czynnikiem rozwoju demencji.
Statyny określa się mianem cudownego leku; od czasu ich zatwierdzenia w latach 80-tych są przepisywane dziesiątkom milionów ludzi, by zapobiegać zawałowi serca i udarowi mózgu. Jak się okazuje jednak, leki te mogą przydawać dodatkowych korzyści, w tym tych związanych ze zdrowiem psychicznym. Teraz okazało się, że mają wpływ na ryzyko depresji.
Ketamina to najszybciej działający środek przeciwdepresyjny, daje efekty już w ciągu kilku godzin, tymczasem na skuteczność innych leków przeciwdepresyjnych trzeba czekać kilka tygodni. Jednakże ketaminę można podawać tylko przez ograniczony czas ze względu na liczne skutki uboczne.
Wystarczy zaprzestać korzystania z mediów społecznościowych tylko przez tydzień, by znacznie poprawić samopoczucie, a także osłabić objawy depresji i lęku. Być może wkrótce będzie się to zalecało ludziom dla lepszej dbałości o zdrowie psychiczne.
Utrata słuchu spowodowana starzeniem się, hałasem i niektórymi lekami przeciwnowotworowymi oraz antybiotykami była nieodwracalna, ponieważ nie potrafiono zmodyfikować komórek tak, by przekształcały się w niezbędne do słyszenia komórki czuciowe ucha zewnętrznego i wewnętrznego.
Ludzie, którzy uzyskują wysokie wyniki w testach na inteligencję, są również dobrzy w utrzymywaniu rytmu. Jak sądzą eksperci, dokładność pomiaru czasu jest istotna dla procesów mózgowych odpowiedzialnych za rozwiązywanie problemów i rozumowanie.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Rodzina Bruce'a Willisa poinformowała w mediach społecznościowych, że aktor rezygnuje z kariery ze względu na diagnozę afazji, czyli dolegliwości, która zaburza zdolności językowe.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność