Liczba wyników: 694
Rocznie nowotwór piersi rozpoznaje się u 1,5 miliona kobiet na świecie, a około 400 tysięcy umiera z tego powodu[1]. W październiku, miesiącu walki z rakiem piersi, głośno mówi się o profilaktyce tej choroby, ale to również dobry moment, by zwrócić uwagę na problemy, z jakimi borykają się pacjentki oraz pokazać rozwiązania, które pomagają znaleźć siłę do walki z nowotworem. Eksperci podkreślają, że jednym z nich może być odpowiednie żywienie.
Qing Dai, czyli grupa roślin, do której należy m. in. indygowiec barwierski, to chińskie zioła, które mogą pomóc chorym na łuszczycę.
Zbadanie ilości i rodzaju bakterii jelitowych przed rozpoczęciem nowej diety może pomóc określić, czy dana dieta będzie skuteczna u danej osoby.
Błonnik jest kluczem do walki z otyłością, mówią uczeni z Uniwersytetu Teksasu. Błonnik jest jednym z głównych składników, które pomagają w zachowaniu odpowiedniego poziomu masy ciała.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Lista korzyści dla zdrowia dzięki jedzeniu orzechów jest długa - teraz można do niej dopisać także pozytywny wpływ na florę jelitową.
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
Owsiki, wszy, glista… Słysząc o nich, trudno się nie wzdrygnąć. Większość osób nie chce nawet myśleć o tym, że ich dziecko czy wnuk może mieć jakiegoś pasożyta. Tymczasem wśród kilkulatków to problem dość częsty – szacuje się, że dotyczy nawet co trzeciego przedszkolaka. Niestety nie zawsze jesteśmy mu w stanie zapobiec. Warto więc nieco lepiej poznać tych małych, ale wyjątkowo uciążliwych wrogów.
Moda ma to do siebie, że wciąż się zmienia. W każdym sezonie pojawiają się nowe trendy. Dotyczy to również kwestii zdrowotnych. Co jeść? Czego unikać? Jakie sporty uprawiać? Po które suplementy diety sięgać? Gluten od dłuższego czasu zbiera żniwa czarnego PR-u. W tym sezonie najbardziej popularna jest błędna teza, że zakleja jelita.
Nie tylko świetnie smakują i pachną, ale też są ogromnie zdrowe. Truskawki, porzeczki maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe, bogate także w inne cenne składniki. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji