Liczba wyników: 1073
Espresso - klasycznie czarne lub z różnymi dodatkami, podane jako caffe latte czy americano lub Flat white, nie tylko może nas skutecznie obudzić, ale i hamować gromadzenie się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Nasilona „konsumpcja" muzyki w ciągu ostatniego stulecia sprawiła, że to, czego słuchasz stało się ważnym elementem osobowości, a także elementem tożsamości grup społecznych i kulturowych. Dla wielu ludzi też ich samoocena ma związek z preferencjami muzycznymi. Być może niechętnie przyznalibyśmy się do tego, że nasz gust muzyczny zmienia się, gdy się starzejemy.
Niektóre badania wskazują, że ćwiczenia prowadzą do przejadania się z powodu nasilenia apetytu lub usprawiedliwienia dodatkowego posiłku, inne testy pokazują, że ćwiczenia regulują głód i mogą pomóc w ograniczeniu przejadania się. Nowe badania dowodzą, że ćwiczenia są czynnikiem ochronnym, tzn. pomagają przestrzegać programu dietetycznego.
Drzemka w ciągu dnia może pomóc zachować zdrowie mózgu, spowalniając tempo, w jakim organ ten kurczy się wraz z wiekiem.
Jeśli chodzi o cukrzycę, wszystkie ćwiczenia pomagają, niektóre jednak - i czas ich wykonywania - są wyjątkowo dobre dla zdrowia diabetyków.
Zmniejszenie ilości czasu poświęcanego na aktywność fizyczną u ludzi w wieku powyżej sześćdziesięciu lat wiąże się z niższą jakością życia, ostrzegają eksperci z Cambridge University.
Kobiety po czterdziestce i pięćdziesiątce, które mają dobre relacje małżeńskie, są mniej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych w starszych latach.
Ci, którzy doświadczają uporczywych problemów ze snem po rozwodzie, nabywają nie tylko cieni pod oczami. Mogą być również narażeni na szkodliwy wzrost ciśnienia krwi.
Na Penn State odkryto, że niska satysfakcja seksualna w średnim wieku może być wczesnym sygnałem ostrzegawczym osłabienia funkcji poznawczych w przyszłości.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.