Liczba wyników: 1436
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Opracowano model sztucznej inteligencji, który dokładnie szacuje wiek pacjenta, wykorzystując zdjęcia rentgenowskie klatki piersiowej.
Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
W przypadku osób w średnim wieku z nadciśnieniem, wzrost ciśnienia krwi po przyjęciu pozycji stojącej może wskazywać zwiększone ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu.
Ładnie nakryty stół, smaczny stek na patelni i romantyczny blask świec mogą wydawać się początkiem wspaniałego wieczoru. Jednak nie w przypadku astmatyków.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Powszechnie obecnie używane „ekologiczne" papierowe słomki do napojów zawierają trwałe i potencjalnie toksyczne substancje chemiczne.
Gra w futbol amerykański i powtarzające się uderzenia piłki w głowę mogą mieć długoterminowe konsekwencje neurologiczne, takie jak przewlekła traumatyczna encefalopatia (CTE). Uprawianie tego sportu może też mieć wpływ na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem