Liczba wyników: 992
Spanie krócej niż siedem godzin na dobę wiąże się z większym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
U ludzi, którzy tygodniowo piją co najmniej 2 litry napojów zawierających cukier lub sztuczne słodziki, wyższe jest ryzyko wystąpienia nieregularnego rytmu serca zwanego migotaniem przedsionków.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Sezon świąteczny to okres radości i świętowania, jednak niekończący się nawał zajęć utrudnia zdrowe odżywianie, wykonywanie ćwiczeń i odpowiedni odpoczynek.
Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.
Wstrząśnienie mózgu w relatywnie wczesnym etapie życia (w wieku dwudziestu kilku lat) przekłada się na słabsze wyniki w testach umiejętności myślenia i pamięci kilkadziesiąt lat później.
Ludzie, którzy przestrzegają śródziemnomorskiego stylu życia, mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i z powodu raka, mówią medycy z La Universidad Autónoma de Madrid i Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na bezsenność. Nieprzespane noce zaś wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Uważa się, że wieczorne spożywanie alkoholu, kofeiny i nikotyny zaburza sen, dokładniej sprawdzono, na ile czynniki te są za to odpowiedzialne.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem