Liczba wyników: 1215
Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Kobiety, które objęły swojego partnera przed poddaniem się stresującemu doświadczeniu, wykazywały słabszą biologiczną reakcję na stres. W ich ślinie odkryto niższą ilość hormonu stresu, czyli kortyzolu, w porównaniu z pozostałymi uczestniczkami.
Kiedy kobiety zbliżają się do menopauzy, ich cykl menstruacyjny może się wydłużać. Teraz okazuje się, że czas wystąpienia tych zmian może być wskazówką dotyczącą ryzyka rozwoju chorób serca u danej kobiety.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Relatywnie niewielki odsetek kobiet przechodzących menopauzę może liczyć na skuteczne leczenie objawów. Możliwości osłabiania irytujących lub ciężkich objawów klimakterium są często słabo zbadane, a niektóre działania mogą dawać szkodliwe skutki uboczne. Przejrzano efekty ponad siedmiu dekad badań nad menopauzą i okazuje się, że pozostaje tu wiele do zrobienia.
Kobiety o wyższym poziomie estrogenów przez całe życie mogą być mniej narażone na chorobę małych naczyń mózgowych.
Istnieje związek między objawami bezsenności i nadciśnieniem u kobiet, ostrzegają uczeni z Brigham.
Dożycie wieku 90, 95 lub 100 lat, było bardziej prawdopodobne w przypadku kobiet, które utrzymały stałą masę ciała po 60-tym roku życia. Seniorki, których waga się nie zmieniła, miały 1,2 do 2 razy większe prawdopodobieństwo osiągnięcia długowieczności w porównaniu do kobiet, które straciły co najmniej 5 proc. masy ciała.
Na Uniwersytecie McGill w Kandzie sprawdzono, dlaczego ludzie mieszkający w niektórych regionach nadoceanicznych są bardziej narażeni na zachorowanie na czerniaka niż pozostali.
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w wielu częściach świata, jednak korzyści zdrowotne wynikające z tego sposobu odżywiania się mogą zależeć od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w jadłospisie.