Liczba wyników: 3059
Niektóre czynniki związane ze stylem życia zaburzają wydajność mózgu kobiet już w wieku 45 lat.
Pewne składniki odżywcze pomagają w zachowaniu zdrowia mózgu, pomimo upływu lat, mówią neurolodzy.
WiaminaB3 jest potrzebna, by móc liczyć na dobre krążenie krwi, zapewnić normalne funkcjonowanie mózgu, czy zwiększyć możliwości pamięci.
Jeśli reklamy na ciebie „działają", to tego z powodu, że umiejętnie pomijają aktywność racjonalnych regionów mózgu.
Odkryto, że u ludzi, którzy cierpią z powodu nawracającej depresji, skurczeniu ulega część mózgu odpowiedzialna za formowanie wspomnień.
Picie napojów słodzonych cukrem może tłumić kortyzol, hormonu stresu, a także reakcje w mózgu na stres.
Nawet genetyczny czynnik ryzyka udaru mózgu może być osłabiony dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Kakao przeciwdziała starzeniu się komórek mózgu, a to między innymi dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym.
Bardziej urozmaicona dieta, w tym spożycie mięsa, mogła doprowadzić do rozwoju możliwości mózgu u przodków człowieka z Afryki Południowej.
Naukowcom udało się przywrócić niektóre funkcje mózgu świń kilka godzin po ich śmierci.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem