Liczba wyników: 2768
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
SPA, czyli Salus per aquam oznacza zdrowie przez wodę. Tak zwykli mawiać Rzymianie, upatrując czynników zdrowotnych i poprawiających samopoczucie w działaniu wody. Przez lata, nasze (pra)babcie i (pra)dziadkowie jeździli „do wód", aby tam leczyć swoje dolegliwości. Dziś najmocniejszą stroną SPA nie jest już wyłącznie woda, ale specjaliści, którzy na co dzień doradzają kuracjuszom.
Statystyki nie kłamią. Otyłość to plaga naszych czasów. Już blisko 60 proc. dorosłych Polaków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Problem ten dotyka także co trzeciego chłopca w wieku szkolnym i co piątą dziewczynkę – wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia. Winnych temu jest wiele czynników. Czy nad nadwagą lub otyłością można zapanować?
Wypadki i kolizje drogowe są wpisane w codzienność. Podobnie jednak jak w przypadku innych niemiłych wydarzeń, staramy się o nich nie myśleć i wypieramy ze świadomości. Wszystko do chwili, gdy nas nie dotyczą. Wielu kierowców nie wie w jaki sposób powinni się zachować bezpośrednio po wypadku lub kolizji drogowej. Działa czynnik stresogenny i zachowujemy się wówczas w sposób kompletnie nieprzewidywalny.
Inteligencja jest częściowo wrodzona, a częściowo jej poziom wynika z warunków środowiskowych. Przykładowo, psychologowie odkryli, że bieda, chroniczny stres, czy krótka edukacja mogą osłabić nasze zdolności intelektualne. Z kolei do czynników mogących poprawić nasze IQ należą: częste wyzwania intelektualne, stabilne warunki życiowe i m. in. odrobina alkoholu...
„Prosta siódemka" („Life's simple 7") to siedem modyfikowalnych czynników, które pomagają zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zostały one wskazane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA). Zastosowanie się do tych zaleceń nie tylko obniży zagrożenie chorobami serca, ale też pomoże uniknąć demencji, mówią eksperci.
Wiele czynników psychicznych, takich jak lęk, stres i depresja, mogą sprawić, że pacjenci czują się tak zmęczeni i nie są w stanie skutecznie funkcjonować w codziennym życiu. Jeśli podejrzewa się doświadczanie wyczerpania z powodu stanu psychicznego, ważne jest, aby poprosić o pomoc ekspertów w tej dziedzinie, tj. psychologów klinicznych i psychiatrów. Niemniej jednak także dieta ma wpływ na odczuwanie zmęczenia.
Jaskra to schorzenie oczu, które doprowadza do trwałego uszkodzenia nerwu wzrokowego. Przyczyną owej choroby jest wzrost ciśnienia śródgałkowego, na co składa się szereg czynników. Na jaskrę cierpi około 67 milionów ludzi na całym świecie w tym ok. 700 tys. w Polsce, szacuje się, że aż 6 milionów w wyniku tej choroby jest całkowicie niewidomych.
Zdrowe i zadbane włosy to dla większości z nas wizytówka i „ambasador pierwszego wrażenia" w kontaktach międzyludzkich. Zabiegi stylizacyjne, szkodliwe działanie czynników zewnętrznych oraz łupież sprawiają jednak, że nasza fryzura czasem oddala się od wymarzonego ideału. W takich przypadkach potrzebna jest pomoc, jaką ofertują specjalistyczne serie dermokosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów i skóry głowy.
Skóra odgrywa ważną rolę dla zdrowia człowieka. Jest też istotnym kryterium oceny naszego wyglądu. Jednakże narażona w ciągu dnia na działanie różnorodnych szkodliwych czynników zewnętrznych w szybkim tempie na nie reaguje. Pierwszymi objawami aktywności wiatru, suchego powietrza, kurzu, promieni słonecznych są plamy na skórze, swędzenie, wypryski, zaczerwienienia oraz suchość. Dlatego też tak ważna jest właściwa ochrona i pielęgnacja skóry. Dziś kosmetyka oferuje liczne zabiegi i preparaty, służące zarówno do upiększania skóry, jak i jej oczyszczania, odżywiania, ochrony, regenerowania.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność