Liczba wyników: 711
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Osoby z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD) i olbrzymią otyłością (wskaźnik masy ciała > 40), które przeszły operację bariatryczną, były później znacznie mniej narażone na poważne zdarzenia sercowo-naczyniowe.
Diety niskowęglowodanowe są często zalecane osobom leczonym na cukrzycę, niewiele było jednak wiadomo na temat tego, czy ilość węglowodanów może wpływać na poziom cukru we krwi osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, które nie przyjmują leków.
Ostatnie ekstremalne zjawiska pogodowe - upał, susza, ulewy - sprawiają, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ekologię i zastanawiają się, jak zmniejszyć swój ślad węglowy w sezonie świątecznym. Eksperci z Saint Joseph's University w Filadelfii radzą, by kupić prawdziwą choinkę - nie rozwiąże to problemów klimatycznych na świecie, ale jest mniej szkodliwe dla środowiska niż używanie sztucznej choinki przez kilka lat, a następnie wyrzucenie jej.
Zmywanie w zmywarkach często nie zabija wszystkich szkodliwych mikroorganizmów pozostawionych na talerzach, sztućcach i w garnkach. Poza tym długie cykle tych urządzeń zużywają duże ilości energii elektrycznej, a co więcej, do całego procesu potrzebne są detergenty, które zostają wpompowywane w ścieki i zanieczyszczają środowisko.
Chyba każdy już wie, że ćwiczenia są korzystne. Wiele osób zdaje sobie sprawę, że regularny wysiłek pozwala zachować silne mięśnie i stawy oraz zwalczać niektóre choroby. Mniej powszechna jest jednak wiedza o tym, dlaczego i w jaki sposób aktywność fizyczna została wbudowana w biologię człowieka.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji