Liczba wyników: 5081
Pieprzyki to potoczna nazwa znamion barwnikowych. Mogą one być obecne na Twojej skórze już w chwili narodzenia lub pojawić się w późniejszym okresie życia. Czy należy się nimi niepokoić? W tym tekście przekonujemy, że znamiona nie muszą być groźne, i podpowiadamy, dlaczego warto wyćwiczyć w sobie nawyk regularnej samokontroli znamion.
Co sprawia, że niektórzy cieszą się dobrą formą do późnego wieku? Na to pytanie postanowili poszukać odpowiedzi pracownicy Uniwersytetu Helsińskiego.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?
W listopadzie opublikowano wyniki europejskiego badania świadomości cukrzycy (Diabetes Awareness Survey). Badanie zostało przeprowadzone przez Novo Nordisk w 8 krajach Unii Europejskiej, w tym także w Polsce. Wyniki badania pokazują, że większość społeczeństwa europejskiego nie ma wystarczającej wiedzy na temat cukrzycy, a Polska wypada najgorzej pod względem stopnia świadomości odnośnie powikłań cukrzycy, a także dostępności do leczenia.
Dowiedz się, jakie jest ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2, radzą eksperci z sagazone. Liczba ludzi chorych gwałtownie wzrasta, niektórzy brytyjscy medycy uważają, że w ich kraju przybrało to rozmiary epidemii. Szacuje się, że oprócz 2 milionów ludzi, u których zdiagnozowano chorobę, w Wielkiej Brytanii żyje około 75 000 osób, które nie wiedzą, że chorują. W Polsce chorobę wykryto u 1,5 miliona osób, ale oblicza się, że cierpi na nią około 2 milionów ludzi.
Cukrzyca typu 2 jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza że oprócz predyspozycji genetycznych wpływ na jej powstanie ma styl życia, który prowadzimy. Częstą przyczyną cukrzycy może być utracenie przez komórki zdolności reagowania na insulinę i nie wychwytywania krążącego we krwi cukru. Krew z której cukier nie jest pobierany podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośnie, a także system nerwowy. Z reguły zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 ostrożne spożywanie owoców. Badania jednak pokazały, że pewna grupa owoców może nawet pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoce te to borówki.
Uczeni odkryli zależność pomiędzy zwiększoną dawką kawy a mniejszym ryzykiem cukrzycy.
Istnieje silny związek między epizodami paniki i zwiększoną liczbą powikłań cukrzycy.
Połączenie naturalnych olejów jadalnych może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2.
Spadek poziomu melatoniny, hormonu snu, jest związany ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, wynika z badań.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji