Liczba wyników: 7538
Nowo odkryta sieć komórek nerwowych może być odpowiedzialna za to, że gdy wąchamy jedzenie, np. podczas gotowania, to potem nie jesteśmy głodni - ustaliła grupa badawcza z Instytutu Badań nad Metabolizmem im. Maxa Plancka, prowadząc badania na myszach.
Spożywanie diety wysokotłuszczowej zawierającej dużą ilość kwasu oleinowego - rodzaju kwasu tłuszczowego powszechnie występującego w oliwie z oliwek - może w większym stopniu prowadzić do otyłości niż inne typy tłuszczów w diecie.
Antybiotyki mają na celu eliminację bakterii, jednak czasami mogą dać drobnoustrojom niespodziewaną przewagę.
Osoby pracujące w nietypowych godzinach, takich jak 22:00-6:00, czyli na tzw. „nocnej zmianie", są bardziej narażone niż osoby pracujące w tradycyjnych godzinach dziennych na rozwój przewlekłego schorzenia - zaburzenia snu związanego z pracą zmianową - które zakłóca ich sen.
Kreatyna, suplement popularny wśród sportowców ze względu na swoje właściwości wspomagające budowanie siły, jest coraz częściej doceniana za szerokie korzyści zdrowotne.
Osoby jedzące różnorodne pokarmy bogate we flawonoidy - takie jak herbata, jagody, ciemna czekolada czy jabłka - mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń zdrowotnych i mają potencjał, by żyć dłużej.
Choć zapewne nie sięgasz po poranną filiżankę kawy ze względu na jej długofalowe korzyści zdrowotne, wiedz, że jej picie zostało powiązane z niższym ryzykiem śmiertelności. Na Uniwersytecie Tufts odkryto, że związek między spożyciem kawy a ryzykiem zgonu zmienia się w zależności od ilości dodanych do napoju substancji słodzących i tłuszczów nasyconych.
W ramach badania Weed Care w Bazylei przeanalizowano, jak legalna dostępność konopi wpływa na ich spożycie oraz zdrowie psychiczne uczestników. Uczeni bezpośrednio porównali legalny i nielegalny sposób pozyskiwania tej substancji.
Dorośli poniżej 50-go roku życia mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko udaru mózgu spowodowanego migreną lub innymi nietypowymi czynnikami ryzyka udaru niż tradycyjnymi czynnikami, takimi jak nadciśnienie.
Oczy mogą być zwierciadłem duszy, a biologiczny wiek człowieka może być odzwierciedlony w jego cechach twarzy. Naukowcy z Mass General Brigham opracowali algorytm głębokiego uczenia o nazwie FaceAge, który na podstawie zdjęcia twarzy przewiduje wiek biologiczny i rokowania dotyczące przeżycia u pacjentów z chorobą nowotworową.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie