Liczba wyników: 808
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.
Chorwacja to położony nad Adriatykiem malowniczy kraj, słynący z zachwycających krajobrazów, doskonałej kuchni i wspaniałego, śródziemnomorskiego klimatu. Trudno się więc dziwić, że od lat Chorwacja to jeden z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków.
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Codzienne picie kilku filiżanek kawy może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Niedostateczna ilość wody sprawia, że ludzie czują się ospali i doświadczają bólu głowy. To jednak nie wszystko, nowe badanie przeprowadzone na Penn State wskazują, że może to też skutkować osłabieniem zdolności poznawczych.
Zaledwie około 12 minut ostrego wysiłku krążeniowo-oddechowego wpływa na ponad 80 proc. metabolitów, w tym przydaje kardiometabolicznych korzyści.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Ponad 80 proc. pacjentów z Covid-19 ma niedostateczną ilość witaminy D, wynika z nowego badania opublikowanego w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później