Liczba wyników: 741
Cebula i czosenk od dawna są cenione ze względu na ich rozliczne właściwości prozdrowotne. Teraz do długiej listy chorób, przy których są pomocne, można dopisać nowotwór piersi.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, ma silne właściwości antyrakowe. Jeśli jednak serwuje się pomidory razem z mięsem, ich przeciwnowotworowe działanie jest osłabione.
Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.
Wykorzystuj każdą okazję do tego, by się poruszać. Im więcej ćwiczysz, tym masz większe szanse na dłuższe życie. Już bardzo łagodny wysiłek jednak poprawia zdrowie, mówią norwescy uczeni.
Od dawna wiadomo, że regularny wysiłek fizyczny poprawia nastrój i osłabia objawy zaburzeń emocjonalnych, teraz dokładniej przyjrzano się oddziaływaniu treningów na zdrowie psychiczne.
Osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej doświadczają objawów depresyjnych, wynika z badań. Uczeni zastanawiają się, czy sięganie po ten przysmak daje ochronne skutki przed depresją.
Nowe badania znalazły związek pomiędzy witaminą A i niższym ryzykiem raka skóry.
Jedz głównie warzywa i owoce, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy, radzą badacze z Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Kolejne badania pokazują, jak groźny jest wpływ zanieczyszczeń powietrza na nasze zdrowie. Z ich powodów znacznie częściej chorujemy na choroby serca.
Im więcej ludzi masz w swoim otoczeniu, tym zdrowiej się starzejesz, mówią uczeni z Uniwersytetu Teksańskiego w Austin.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia