Liczba wyników: 184
Pamięć o zjedzeniu obfitego posiłku może sprawić, że ludzie czują się mniej głodni w kolejnych godzinach po posiłku, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie PLoS ONE, a przeprowadzonych przez uczonych z Uniwersytetu w Bristolu.
Polacy nie wykonują podstawowych badań profilaktycznych! Jak wynika z „Raportu na temat zdrowia Polaków”, który został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie w 2011 roku, nie mierzymy regularnie ciśnienia, nie sprawdzamy poziomu cholesterolu ani cukru we krwi. Zgodnie z dawnymi przekonaniami idziemy do lekarza dopiero wtedy, kiedy coś nam dolega i kiedy nie pomagają żadne leki dostępne bez recepty. Dlaczego tak się dzieje? Przecież tak wiele kampanii społecznych uświadamia nas, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
Rekomendacja dietetyków co do jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest już powszechnie znana. Ale sama wiedza to zaledwie pierwszy krok do zmiany nawyków żywieniowych, trzeba je jeszcze wprowadzić w życie.
Wiosną natura budzi się do życia i dostosowuje do cieplejszej aury. Za zmianami w przyrodzie podąża nasz organizm, budząc się z zimowego letargu. Jednak często zamiast cieszyć się rosnącą temperaturą i coraz mocniejszymi promieniami słońca, to właśnie na przełomie marca i kwietnia jesteśmy zmęczeni, rozdrażnieni, senni i mamy problemy z koncentracją. Jak poradzić sobie z tymi objawami wiosennego przesilenia?
Sposób odżywiania się ma znaczenie nie tylko dla codziennego samopoczucia i efektywności funkcjonowania organizmu. Dieta jest także nie bez znaczenia przy zmaganiu się z rozmaitymi chorobami - m. in. zapaleniem wątroby.
Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.
Tłumy pod aptekami, przerażeni pacjenci, protesty lekarzy i aptekarzy – to efekt opublikowania nowej listy leków refundowanych przez Ministerstwo Zdrowia. Lista pojawiła się 23 grudnia, jednak mimo świątecznego zamieszania nie przeszła bez echa - informuje raport Instytutu Monitorowania Mediów przygotowany w ramach projektu Kompas Social Media. Na dobry początek kadencji Bartosz Arłukowicz zebrał gromy ze strony politycznej opozycji, ekspertów i internautów.