Liczba wyników: 1062
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Zarówno gorące, jak i zimne otoczenie wywołuje reakcję stresową w organizmie człowieka i może prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych.
Demencja to narastający globalny problem zdrowotny, który obecnie dotyczy 50 milionów ludzi, a szacuje się, że do 2050 roku liczba pacjentów wzrośnie do ponad 150 milionów. Otyłość, mierzona głównie za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI), pozostaje światowym problemem. Eksperci sugerowali, że otyłość w wieku średnim może prowadzić do nasilonego ryzyka demencji. Jednak związek między BMI i ryzykiem otępienia pozostawał niejasny.
Związek pochodzący z zioła stosowanego w tradycyjnej chińskiej medycynie ziołowej jest skuteczny w łagodzeniu bólu i nie wykazuje właściwości uzależniających.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
Osoby starsze z nieleczonymi chorobami wzroku mogą być narażone na zwiększone ryzyko demencji.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem