Liczba wyników: 2605
Różnorodne schematy zdrowego odżywiania mają związek ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Jak odkryto, osoby, które uzyskały wysokie wyniki w przestrzeganiu co najmniej jednego z czterech wzorców zdrowego odżywiania, były mniej narażeni na śmierć w badanym okresie.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Starsze kobiety z nadwagą, które straciły nadmiar kilogramów i zaczęły się zdrowiej odżywiać, zyskały lepszą pamięć.
Zmiana nawyków żywieniowych lub zmiana zegara dobowego może mieć niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową.
Część popularnych obecnie diet skutkuje dość szybką utratą na wadze, ale mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Aby organizm mógł dobrze fizycznie i psychicznie funkcjonować, potrzebuje wielu różnych składników odżywczych, jeśli zaś się je ogranicza, aby schudnąć, można jednocześnie nieświadomie narazić się na problemy zdrowotne, w tym osłabienie poznawcze.
Makaron nie jest kojarzony ze sposobem odżywiania się, który pomoże stracić na wadze, tymczasem został uznany przez włoskich uczonych za produkt, który może przyczynić się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia otyłości.
Jeśli chcesz schudnąć bez głodzenia się czy stosowania wymagających diet, spróbuj dodać garść nasion roślin strączkowych do codziennego jadłospisu.
Dostępny bez recepty środek może spowolnić proces starzenia się, wskazują japońscy uczeni.
Ślepota w rozwiniętym świecie jest najczęściej spowodowana zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (AMD). Ponad 15 milionów Europejczyków cierpi na to schorzenie, a liczba ta ma się podwoić w ciągu kolejnej dekady. Niemniej wyniki najnowszych badań dowodzą, że niektóre składniki odżywcze mogą zapobiegać takiemu rozwojowi zdarzeń, kładąc kres zależności między posuwaniem się w latach a pogarszaniem się wzroku.
Obfite w białko śniadania pomagają zapobiec niezdrowemu podjadaniu w kolejnych godzinach dnia, wynika z badań amerykańskich naukowców.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi