Liczba wyników: 430
O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.
Wiosna to pora roku, w której, osłabiony po zimowych miesiącach, organizm wymaga wzmocnienia. Aby pomóc wrócić mu do formy warto wypróbować regenerująco - wzmacniające preparaty zawierający torf.
Jesienią często zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Wielu z nas traktuje je jako nieodłączny element tej pory roku, jednak dzięki preparatom wzmacniającym odporność możemy skutecznie obronić się przed niebezpiecznymi wirusami i przeziębieniami. Teraz do gamy znanych już środków takich jak echinacea czy tran dołączył nowy – olejek pichtowy.
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.
Wraz z jesienią i ostatnimi promieniami słońca opuszcza nas optymizm i pozytywna energia. Z niepokojem myślimy o nadchodzącej zimie, spadku odporności i infekcjach. Antidotum na nasze obawy może być profilaktyczne wzmacnianie organizmu.
Ból głowy, osłabienie, wyczerpanie, obniżenie odporności i rozdrażnienie stanowią towarzyszące przesileniu, jednak można im zaradzić stosując kilka sprawdzonych trików. Po pierwsze, niezwykle istotna w tym okresie jest aktywność fizyczna. Najczęściej rekomenduje się umiarkowany wysiłek, np. ruch na świeżym powietrzu.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Przytulia należy do rodziny Rubiaceae (marzanowatych), która zawiera do 3000 gatunków - wiele z nich wykazuje właściwości lecznicze.
W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.
Uprawiany w Ameryce i Azji amarantus bywa wykorzystywany do produkcji mąki, z której powstają inne produkty spożywcze. Roślina wykazuje także właściwości prozdrowotne - może być pomocna w walce z chorobami serca czy poprawie działania układu odpornościowego.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność