Liczba wyników: 430
Witamina A bierze udział w wielu procesach organizmu, w tym jest istotna dla wzroku i zdrowia skóry. Jak się okazuje, reaguje na nią też serce. Nie wiadomo jednak dokładnie, jakie daje efekty - korzystne czy szkodliwe.
Zmiana nawyków żywieniowych lub zmiana zegara dobowego może mieć niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową.
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.
Od dawna uważa się Finów za prowadzących jeden z najszczęśliwszych stylów życia, a Finlandia została uznana przez ONZ za najszczęśliwszy kraj na świecie w latach 2018, 2019, 2020 i 2021. Visit Finland prezentuje cztery aktywności czy przedsięwzięcia, które sprawiają, że mieszkańcy tego kraju przodują w rankingach poziomu dobrostanu.
Nadmiar tłuszczu osierdziowego, tj. tłuszczu wokół serca, zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności serca, zwłaszcza u kobiet.
Sztuczna inteligencja (uczenie maszynowe), może dokładnie przewidzieć ryzyko pozaszpitalnego zatrzymania krążenia, wykorzystując dane czasowe i pogodowe.
Nie tylko mięśnie i stawy są obciążane pracą fizyczną. Cierpią też mózg i serce. Eksperci z Uniwersytetu w Kopenhadze pokazują, że osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną mają o 55 proc. wyższe ryzyko zachorowania na demencję niż ci, którzy pracują na siedząco.
Osoby z otyłością brzuszną są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca, nawet jeśli ich wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w normie, ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.