Liczba wyników: 2704
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Sięgając po migdały zamiast innych przekąsek można ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii (migdały należą do najmniej kalorycznych orzechów) oraz zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Starsze panie mogą zyskać wiele korzyści zdrowotnych z regularnego zażywania kwasu acetylosalicylowego, ale w przypadku młodszych kobiet (przed 65 rokiem życia) ciągłe przyjmowanie tego leku może wyrządzić więcej złego niż dobrego.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Chociaż nie zawsze chcemy się do tego przyznać, to co myślą inni ludzie, może wpływać na nasze poglądy i ceny. Okazuje się, że negatywne opinie powodują najsilniejsze zmiany nastawienia, nie tylko z dobrego na złe, ale także z tego złego na jeszcze gorsze...
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Fitosterole, czyli sterole i stanole roślinne, to związki o budowie chemicznej zbliżonej do cholesterolu. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca ponieważ hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi.