Liczba wyników: 4214
Borówki, jagody i inne podobne owoce pomagają zmniejszyć poziom ciśnienia krwi.
Kobiety przechodzące menopauzę powinny częściej mierzyć poziom ciśnienia krwi.
Istotne znaczenie ma nie tylko, co, ale i kiedy się je. Kalorie przyjęte w godzinach wieczornych są trudniejsze do spalenia i powodują więcej szkód.
Najnowsze badania wykazują, że leki moczopędne oraz tzw. beta-blokery, używane w leczeniu nadciśnienia tętniczego, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy 2 typu. Jest to na razie hipoteza, związek między tymi lekami a pojawieniem się u chorych cukrzycy pozostaje niejasny, twierdzą medycy harwardzkiej Akademii Medycznej.
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi.
Wyższe ciśnienie krwi podczas aktywności fizycznej i długi powrót do standardowego poziomu ciśnienia po wysiłku wiąże się z nasilonym ryzykiem nadciśnienia, przedklinicznych i klinicznych chorób układu krążenia oraz przedwczesnej śmierci wśród osób w średnim i starszym wieku.
Badacze nie moga się zgodzić co do wpływu niewielkich dawek alkoholu na układ sercowo-naczyniowe. Z niektórzych analiz wynika, że małe dawki czegoś mocniejszego poprawiają krążenie, z innych - tych nowych także - że zagrażają sercu. Kolejne testy pokazują, że już małe ilości alkoholu mogą podwyższać ciśnienie.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Ścisła kontrola poziomu ciśnienia krwi ma istotne znaczenie dla dbania o stan zdrowia - może przedłużyć życie, mówią lekarze z Brigham & Women's Hospital w Bostonie.
Dbanie o odpowiedni poziom ciśnienia krwi przekłada się na ryzyko rozwoju demencji - odpowiednio niski jego poziom daje profilaktyczny skutek.