Liczba wyników: 1210
Uczeni od jakiegoś czasu usilnie pracują nad sposobem utraty na wadze, który nie będzie pociągał za sobą silnych wyrzeczeń i wysiłku fizycznego. Najwyraźniej szukamy dróg „na skróty". Oto jedna z nich - naukowcy zapachowe kryształki pomogą przekonać mózg, że organizm nie potrzebuje jedzenia.
O tym, że leki należy przyjmować regularnie pamięta większość z nas, często jednak zapominamy, że ich działanie może zmieniać się pod wpływem jedzenia i picia.
Słodkie przysmaki nie są zazwyczaj zbyt zdrowe, jednak syrop klonowy to dowód na to, że przyjemność jedzenia można połączyć z dbaniem o zdrowie.
Wakacje to okres, w którym wielu ludzi zyskuje na wadze. Wszystko dlatego, że odpoczynek sprzyja większemu dietetycznemu folgowaniu sobie: mniejszej kontroli nad ilością i jakością jedzenia.
Od dawna wiadomo, że zbyt obfity wieczorny posiłek może zaburzać sen. Także rodzaj jedzenia oddziałuje na to, jak szybko zasypiamy i czy śpimy spokojnie.
Dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność ze względu na skuteczność w odchudzaniu. Okazuje się jednak, że taki sposób jedzenia może zmniejszać szanse na długowieczność.
Wypicie szklanki czerwonego wina podczas jedzenia czerwonego mięsa może przeciwdziałać gromadzeniu się cholesterolu po posiłku.
Sprawdzono, jak niezdrowe jedzenie wpływa na nasz nocny odpoczynek. Kiepska dieta, pełna tzw. śmieciowego jedzenia, niekorzystnie oddziaływała na głęboki sen.
Najwyraźniej prawdą jest, że „aptyt rośnie w miarę jedzenia" - im więcej kalorii sobie dostarczasz, tym mózg silnejsze sygnały wysyła, by zjeść jeszcze więcej.
Znany jest związek niezdrowego jedzenia diety z otyłością, ale okazuje się, że bogata w niezdrowe tłuszcze dieta może też powodować zmiany neurologiczne w mózgu.