Liczba wyników: 197
Naukowcy odkryli, że bajkaleina istotnie obniża ciśnienie w oku i może działać jako naturalny środek ograniczający rozwój jaskry.
Preparaty ziołowe mogą stanowić alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) w leczeniu objawów pomenopauzalnych, czytamy w The Obstetrician and Gynaecologist.
Kawa zawiera wiele prozdrowotnie działających związków i badania pokazały, że może pomóc w ochronie przed wieloma chorobami, w tym przed demencją, cukrzycą, czy różnymi nowotworami. Czy jednak picie kawy przed śniadaniem jest dobrym pomysłem?
Areka katechu, czyli palma betelowa, palma kateszowa, żuwina, etc. (ma kilka nazw zwyczajowych) to pochodząca z Filipin roślina palmowata stosowana na poprawę nastroju, niedociśnienie, czy przy anemii, może jednak wywoływać dużo różnych skutków ubocznych.
Dodawaj różnych przypraw do posiłku - to niezawodny sposób nie tylko na sprawienie, że będzie smaczniejszy, ale też może przydać korzyści zdrowotnych.
Wśród osób, które mają najczęstszy typ raka płuc, nawetu u 40 proc. rozwijają się przerzutowe guzy mózgu, skutkując skróceniem średniego czasu przeżycia pacjentów.
Jedzenie i picie ma wpływ na proces zasypiania i sam sen. Niektóre produkty pomogą szybciej wpaść w objęcia Morfeusza, inne sprawią, że przez pół nocy będziemy przekładać się z boku na bok. Nie bez znaczenia jest też pora posiłków, późne kolacje nie sprzyjają nocnemu odpoczynkowi. Spójrz, jakie napoje mogą pomóc ci dobrze się wyspać.
Jeśli odczuwasz jakieś dolegliwości bólowe, zmiana diety może pomóc w ich osłabieniu. Nie tylko leki są skuteczne na taki dyskomfort, to, co jemy, także ma istotny wpływ na nasz organizm.
Chińskie preparaty ziołowe są skuteczne w osłabianiu przykrych objawawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.