Liczba wyników: 72
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.
Nie warto wyrzucać pestek awokado, mogą się przydać, mają bowiem wiele dobroczynnych składników. Dobrze jest je wykorzystywać, by móc liczyć na lepsze zdrowie.
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych. Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.
Święta są od tego, by sobie pobłażać, uważa wielu ludzi i chętnie sięgają po wielkanocne przysmaki zapominając o ich kaloryczności. Oczywiście jadłospis świąteczny jest od tego, by go sobie w tym okresie serwować, ale warto zwrócić uwagę na wielkość dań i obfitość posiłków.
Jest taka żywność, po którą można sięgać niemal bez ograniczeń, bo jest jednocześnie zdrowe i pozwala na zachowanie odpowiedniej wagi. Kto się odchudza, powinien przejrzeć krótką listę produktów, które pozwalają łatwiej osiągnąć cel. Mają zarówno niewiele kalorii, jak i sprzyjają spalaniu tych nadmiarowych.
Dla wielu z nas święta Bożego Narodzenia oznaczają przede wszystkim spotkania z rodziną i wspólne godziny spędzone przy stole. W świątecznym menu obowiązkowym muszą znaleźć się tradycyjne potrawy wigilijne – pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i czerwony barszcz z uszkami.
Problemy w małżeństwie i historia depresji może zwiększać ryzyko otyłości zmieniając sposób, w jaki organizm przetwarza produkty o dużej zawartości tłuszczu.
Jaka jest jakość potraw w barach typu fast food? Jak wynika z najnowszej kontroli Inspekcji Handlowej, najwięcej zastrzeżeń dotyczy sposobu informowania o cenach i oznakowania produktów. Potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi są na ogół zgodne z wymaganiami.