Liczba wyników: 243
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Jeden z pierwiastków pomaga skrócić czas trwania przeziębienia - rzecz dotyczy cynku.
Nie tylko antybiotyki, także inne często stosowane leki mogą mieć niekorzystny wpływ na florę bakteryjną, ostrzegają uczeni.
Przyjmowanie określonych bakterii, które występują w jelitach, może pomóc w walce z alergiami pokarmowymi.
Twoje samopoczucie psychiczne nie pozostaje bez wpływu na układ trawienny. Kiedy się denerwujesz czy masz poczucie zagrożenia, proces trawienia spowalnia, a nawet się zarzymuje, to zaś oznaczać może skurcze jelitowe i biegunkę.
Niewielu ludzi trzeba zachęcać do picia kawy, jest to najpopularniejszy napój na świecie. Dotychczas wykazano wiele różnych korzyści, jakie płyną z niego dla organizmu ze względu na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy. Do już dość długiej listy można teraz dopisać dobroczynne oddziaływanie na jelita.
Ostatnio mamy coraz więcej naukowych dowodów na przemożny wpływ stanu flory jelitowej na nasze zdrowie - i fizyczne, i psychiczne. Kolejne badania odkrywają coraz to nowe oddziaływanie mikrobiomu. Teraz pokazano, że jego skład i ilość może wpływać na poziom odczuwanego lęku.