Liczba wyników: 5274
Szwedzcy naukowcy opracowali test, na podstawie którego ocenia się prawdopodobieństwo wystąpienia demencji. Jako czynniki ryzyka wskazano: choroby układu krwionośnego, otyłość, wysokie ciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. Każde z tych schorzeń podwaja ryzyko demencji, gdy zaś wszystkie występują jednocześnie, niebezpieczeństwo to wzrasta sześciokrotnie.
Rozmowa z przyjacielem, choćby raz w ciągu dnia, pomaga zwiększyć poczucia szczęścia i obniżyć poziom stresu do końca dnia.
Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie - w ten sposób nie tylko poprawisz swoje zdrowie fizyczne, ale i osłabisz poziom doświadczanego stresu.
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
Starsze kobiety, u których poziom witaminy D jest dostatecznie wysoki, są mniej narażone na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), chorobę, która może spowodować nieodwracalną utratę wzroku. Do takich wniosków doprowadziły niedawne badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Archives of Ophthalmology.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Nowe badanie, że kiedy ludzie starsi idą spać samotni, smutni lub przytłoczeni, następnego ranka mają podwyższony poziom kortyzolu, hormonu stresu.
Warto jeść ryby nie tylko w Wigilię. Okazuje się, że tłuszcz z ryb pomaga osłabiać stany zapalne - zwiększa bowiem poziom niektórych cząsteczek przeciwzapalnych we krwi.
Jeśli zażywasz leki, które obniżają poziom cholesterolu, nie rezygnuj samodzielnie z leczenia. Zawsze konsultuj się z lekarzem, jeżeli chcesz zaprzestać farmakoterapii.