Liczba wyników: 1805
Optymalny poziom witaminy D jest różny w różnych populacjach. Problem niedoboru tej witaminy D ciągle jest dość powszechny, stąd warto zwrócić uwagę na czynniki, które wpływają na jej syntezę.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Osoby z nadciśnieniem, które przyjmują wszystkie leki przeciwnadciśnieniowe przed snem, cechują się lepiej kontrolowanym ciśnieniem krwi i znacznie niższym ryzykiem śmierci lub chorób spowodowanych problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi w porównaniu do osób, które przyjmują leki rano.
W przypadku osób cierpiących na poważne choroby psychiczne, takie jak schizofrenia lub choroba afektywna dwubiegunowa, standardowe leczenie lekami przeciwpsychotycznymi może być problematyczne. Jakkolwiek leki te pomagają regulować chemię mózgu, często powodują metaboliczne skutki uboczne, takie jak insulinooporność i otyłość, co jest na tyle niepokojące, że wielu pacjentów przestaje przyjmować leki.
Ryzyko chorób serca u młodszych kobiet jest relatywnie niskie, jednak w przypadku pań cierpiących na pewne schorzenia psychiczne istotnie wzrasta.
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Wśród osób w wieku powyżej 65 lat, które oceniano za pomocą testu sprawności fizycznej, niższe wyniki były powiązane z wyższym ryzykiem zawału serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Niewyjaśniona szybka utrata masy ciała u osób starszych może być oznaką choroby i wiązać się z nasilonym ryzykiem upadków i złamań, a także gorszym długoterminowym rokowaniem co do zdrowia.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.