Liczba wyników: 2131
Mężczyźni, którym nie udało się osiągnąć celów zawodowych w młodszym wieku, mogą doświadczyć obniżonego poczucia dobrostanu znacznie w późniejszym życiu. Wcześniejsze możliwości zawodowe mają także wpływ na poziom dobrostanu kobiet w starszym wieku.
Dieta wysokotłuszczowa może zaburzać zegar biologiczny, który normalnie kontroluje uczucie sytości, a to prowadzi do przejadania się i otyłości.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Starzenie się zapewnia poczucie spokoju. Od około 60-go roku życia ludzie doświadczają większego poczucia spokoju i zadowolenia z codzienności niż osoby młodsze.
Anoreksja (jadłowstręt), poważne zaburzenie odżywiania, ma związek z wczesnym wstawaniem, w przeciwieństwie do wielu innych zaburzeń, których objawy zwykle nasilają się wieczorem, takich jak depresja, napady objadania się i schizofrenia.
Kiedy się starzejemy, stajemy się bardziej stabilni emocjonalnie. A to przekłada się na dłuższe, bardziej produktywne życie, które daje więcej korzyści niż problemów, mówią eksperci.
Osoby z krótkowzrocznością częściej doświadczają gorszej jakości snu niż ludzie z dobrym wzrokiem, zauważają uczeni z Uniwersytetu Flinders w Australii.
Ponieważ coraz więcej ludzi rezygnuje z jedzenia mięsa lub je ogranicza, szuka się alternatyw dla tego produktu. Jak się okazuje, przyjaznym dla środowiska źródłem białka mogą być glony.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.