Liczba wyników: 680
Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Jeśli osoby starsze pozostają aktywne, ich mózgi mają więcej białek, które wzmacniają połączenia między neuronami, co pomaga zachować zdrowe funkcje poznawcze.
Nowe badania wykazały związek między zmęczeniem w ciągu dnia a gromadzeniem się w mózgu białek, które mają związek z rozwojem choroby Alzheimera.
Espresso - klasycznie czarne lub z różnymi dodatkami, podane jako caffe latte czy americano lub Flat white, nie tylko może nas skutecznie obudzić, ale i hamować gromadzenie się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Kolagen, jedno z białek wchodzących w skład ludzkiego organizmu jest coraz częściej wykorzystany jako składnik kosmetyków. Funkcja kolagenu zgodna jest z etymologicznym znaczeniem słowa: spajanie - tak można określić rolę, jaką pełni on w ludzkim organizmie. To właśnie za sprawą kolagenu możliwe jest powstawanie tkanek i narządów na bazie pojedynczych komórek.
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
Naukowcy zidentyfikowali zestaw ponad 1.400 białek w mózgu człowieka, które są przyczyną ponad 130 chorób. Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Nature Neuroscience, mogą przyczynić się do opracowania nowych metod leczenia rozmaitych schorzeń. Ponadto wyniki badań rzucają światło na ewolucyjne początki ludzkich zachowań. Prace były współfinansowane przez UE.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość