Liczba wyników: 3126
Myślenie o jedzeniu nie musi zwiększać apetytu, wręcz odwrotnie - może pomóc w ograniczaniu ilości przyjmowanych kalorii, mówią uczeni.
Zwierzęta, którym podawano rilmenidynę, obecnie stosowaną w leczeniu nadciśnienia tętniczego, żyły dłużej i miały lepsze wskaźniki zdrowia, podobnie jak w sytuacji ograniczania kalorii.
Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.
Przypadek 42-letnia Anny Ryan z Wielkiej Brytanii wydawał się niesłychany - kobieta przeszła na dietę przyjmując dziennie pokarmy o wartości energetycznej nie przekraczającej 1200 kalorii, ale i tak ważyła 120 kilogramów. Sprawa wyjaśniła się dopiero, gdy odkryto, ze cierpi na rzadką chorobę - nieświadomie konsumuje duże ilości jedzenia w nocy.
Pomimo braku kalorii, słodziki nie pomagają schudnąć. Uczeni nie znaleźli żadnych dowodów na to, że stosowanie słodzików, czy to u dzieci, czy u dorosłych, wpływa na poziom wagi.
Osoby, które się nie wysypiają, dostarczają sobie więcej kalorii niż ci, którzy maja okazję dostatecznie długo wypoczywać. W efekcie ci pierwsi są bardziej narażeni na otyłość.
10 minut intensywnego treningu Crossfit pozwala spalić 3 razy więcej kalorii niż pół godziny jednostajnego truchtu. Kochają go wszyscy fani intensywnych ćwiczeń. Czy jednak jest to sport dla każdego?
Kim Cattrall odchudza się od niemal 40 lat. 57-letnia gwiazda "Seksu w wielkim mieście" przyznała, że nie pamięta, kiedy ostatnio nie liczyła kalorii.
Choć do końca kalendarzowej jesieni pozostało jeszcze trochę czasu, to już dziś warto sprawdzić, jak stawić czoła jesiennej chandrze. Schyłek sezonu nie musi oznaczać dla nas spędzania długich wieczorów pod wełnianym kocem z tabliczką słodkiej czekolady w ręku. Jak zatem, mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych zachować pogodę ducha i energię na chłodniejsze dni? Oto kilka wskazówek.
- Ciemna czekolada zawiera sześciokrotnie więcej chroniących nas przed rakiem antyoksydantów niż jagody, uważane za naturalny produkt najbogatszy w te substancje - twierdzi dr Susan Delaney z Dallas, naukowiec i miłośniczka czekolady. Dodaje, że działanie antyrakowe nie jest jedyną zaletą słodkich tabliczek. Czekolada coraz częściej staje się obiektem zainteresowania naukowców a także specjalistów od przedłużania młodości.