Liczba wyników: 691
Niektórzy ludzie chętnie udają się na popołudniową drzemkę. Jedni, aby nadrobić zaległości w śnie, inni, by zyskać większą uwagę na w nadchodzących godzinach.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Naukowcy i biznesmeni od dawna wiedzą, że pewne zapachy - sosny na Boże Narodzenie, czy pieczonych ciasteczek w domu na sprzedaż - mogą nakłonić klientów do zakupów. Teraz uczeni z Washington State University College of Business sprawdzili, co sprawia, że zapach jest najbardziej komercyjnie skuteczny.
Według nowych badań mocna czarna kawa, która obudzi nas po kiepsko przespanej nocy, może zaburzyć kontrolę poziomu cukru we krwi.
Zawarte w kawie związki mogą skutecznie działać przeciw otyłości.
Jak wiadomo, znany zapach przywołuje wspomnienia, nawet te odległe. Okazuje się, że może też mieć wpływ na zdolność uczenia się.
Kofeina zwiększa zdolność koncentracji i rozwiązywania problemów mówią badacze z University of Arkansas. Jednocześnie nie można liczyć na to, że zwiększy naszą kreatywność.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Skóra banana przydaje się na różne sposoby, niektórzy polecają, by ją także zjadać, inni podkreślają jej prourodowe właściwości. Zobacz, jak można jej niestandardowo użyć, daje wiele korzyści.
Trudno jest nie folgować sobie dietetycznie w okresie świąteczno-noworocznym, wszak na niektóre potrawy i ciasta czeka się cały rok. Równocześnie jednak nikt przy tej okazji nie chce przytyć. Da się pogodzić te dwie tendencje? Okazuje się, że yerba mate i kawa mogą ograniczyć nagromadzanie się tłuszczu.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później