Liczba wyników: 557
Zdrowe, osoby, które stosują zróżnicowaną dietę z co najmniej 8-10 gramami rozpuszczalnego błonnika dziennie, mają mniej opornych na antybiotyki drobnoustrojów w jelitach.
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
Ci, którzy przyjmują leki moczopędne i inhibitory układu renina-angiotensyna (RAA) z powodu nadciśnienia, powinni zachować ostrożność przy stosowaniu ibuprofenu.
Nieinwazyjna technologia dźwiękowa, którą opracowano na Uniwersytecie Michigan, rozbija guzy wątroby u szczurów, niszczy komórki rakowe i pobudza układ odpornościowy, co pomaga zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się nowotworu.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Od dawna znane są korzyści zdrowotne wynikające z codziennego spaceru. Wiadomo np., że osoby, które regularnie się ruszają, są mniej narażone na problemy z sercem, udar, cukrzycę i demencję.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Niemal połowa pacjentów z chorobami serca cierpi na bezsenność, czytamy na stronie European Society of Cardiology.
Osoby zorganizowane, o wysokim poziomie samodyscypliny, mogą mieć niższe ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych wraz z wiekiem, tymczasem ludzie łatwo poddający się nastrojom lub niestabilni emocjonalnie, częściej doświadczają problemów poznawczych na starość, czytamy na stronach Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego.
Jeśli w wieku trzydziestu kilku lat ignorujesz poziom cholesterolu i glukozy, możesz mieć wyższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w późniejszym życiu.
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej